Vinter eller vår?

Nu blir dagarna längre och solen värmer riktigt härligt om man hittar ett skyddat hörn eller sitter på insidan av ett fönster, men vinden är fortfarande riktigt kylig och det är fortfarande nattfrost. Det är lätt att få vårkänslor nu både för människor och växter. Skillnaden är att vi kan ta på oss jackor och mössor på kvällen det kan inte växterna. Vårsolen värmer gott under dagen och vattnet avdunstar från bladen på de vintergröna växterna men eftersom det fortfarande tjäle i marken kan växterna inte suga upp något vatten och torkar därför ut och får fula bruna blad. Detta misstolkas ofta som frostskador men är i själva verket ”solbränna” eller uttorkning. Unga och nyplanterade plantor är särskilt känsliga. Har du vintergröna växter som står i direkt sol som t.ex. lagerhägg, buxbom, bambu, vaktelbär, rododendron, idegranar eller thujor vissa ljungväxter eller liknande som brukar bli bruna i bladen på våren pröva att täcka över dem med skuggväv (säckväv), fiberduk, granris eller vad som helst som släpper igenom luft så det inte blir för varmt under. Låt skyddet vara kvar tills tjälen gått ur jorden ordentligt.

Det är även viktigt att inte ta bort vintertäckningen av löv och granris som ligger över de känsliga växterna för tidigt, vänta tills tjälen gått ur marken och nattfrosten är över.

Sluta inte att mata småfåglarna ännu, även om det är frostfritt finns det ju inte så mycket insekter äGör dina egna så-krukornnu

Frösådd är något man kan ägna sig åt den här perioden, verbena, chili, paprika, tomater, lobelia och persilja kan man så tidigt (redan i februari) men man måste ha en bra växtbelysning, vårsolen räcker inte riktigt till. Är man lite pysslig och tänker på miljön, kan man när man läst färdigt denna eminenta tidning göra planteringskrukor av den med  en liten ”Krukmakare” ett litet redskap i trä, vill du ha en egen finns de i vår e-butiken för 149 kr.

Behöver dina Korneller beskäras är det dags nu, mars är bästa tiden att föryngringsbeskära om de blivit för stora eller om grenarna på den Ryska kornellen, Cornus alba inte längre är röda eller limegröna, då får man ta bort de gamla grenarna så kommer det nya med starkare färg.