Trädgårdens vänner och ovänner

Nu är julen över och inomhuspyntandet har kulminerat och börjar återgå till någon form av normaltillstånd. I skrivande stund har det inte ens kommit snö. Nu längtar man mer efter krispiga tulpaner än amaryllis och hyacint och snart kommer pärlhyacint och krokus i krukor som naturligtvis grävs ner i trädgården efter de blommat över. I en ideal värld är växthuset städat och redskapen rengjorda, inoljade och slipade som vi skrev om i förra spalten, och det är lite tidigt att börja med frösådderna – vad skall man då hitta på?

Förhoppningsvis har du täckt dina känsliga växter för om det blir kallt nu kan det frysa sönder riktigt illa eftersom det inte finns något isolerande snölager. Mina rosor som planterades i oktober har inte riktigt fattat att det är vinter och har skjutit fina skott som kommer att frysa bort om det blir kallt men det är ingen större fara för det kommer nya, däremot måste jag vara rädd om rötterna så den måste täckas.

Vad mer kan man göra? Som rubriken antyder – ta hand om våra vänner småfåglarna, se till så att de har mat över vintern så de kan hjälpa till med insektsjakten till sommaren. Solrosfrön är bra basföda som kan kompletteras med talgbollar, nötpåsar, russin, äpplen, ost, bröd, kakor kanske lite överblivet kokosfett efter julens ischoklad. Oljeindränkta havregryn brukar vara en favorit hos de flesta. En nek (havrekärve) ger sittplatser och mat samtidigt. Det är viktigt att vara uthållig i sitt matande, fåglarna lär sig snabbt var maten är och det går åt onödigt energi att leta upp en ny ”restaurang”. Se upp för skator och ha fågelbordet utom räckhåll för katter. Vill du lära dig att fotografera fåglarna har Gunnar Aus skrivit en utmärkt bok som heter ”Fokus på fåglar” med tips om hur man tar bra bilder samt även informativ text om fåglarna.

Det var vännerna, nu till ovännerna, sniglarna övervintrar lätt när det är så här varmt, det gäller även rådjur och harar som har gott om mat när det är barmark. Detta hindrar inte att de gärna kommer och äter lite under fågelbordet eller festar på lite Krokus när det är dags. Mer om hur vi kan minimera skadorna i trädgården längre fram…