Ta vara på mörkret

Vi som bor i Alingsås med omnejd har verkligen lärt oss att uppskatta belysta objekt efter 12 år med Lights i Alingsås http://lightsinalingsas.se Fler och fler trädgårdsägare har börjat belysa sina trädgårdar vintertid, detta gör att man har en trädgård året om och inte bara möts av sin spegelbild och ett kompakt mörker när man ser ut genom sitt fönster.

Det behövs inte starkt ljus för att man skall se i mörker. Sätter man en liten spotlight upp- eller nedåtriktad mot en trädstam eller någon vacker detalj längst bort i sin trädgård så blir rummet större. Man upplever hela sin trädgård mellan  fönstret och ljuskällan. Vi skall inte gå in på detaljer det har redan skrivits spaltmeter om ljussättning  och det finns hjälp att få om man inte kan själv, men tumregeln är att ljuskällan aldrig får synas och det är bara fantasin som sätter gränser. Adventsgranar, ljusslingor  och ljuslyktor bidrar ju också till att hålla mörkret lite längre från husknutarna. Gå gärna in och låt di inspireras i bildbanken med alla ”officiella” bilder från alla år med Lights in Alingsås http://lightsinalingsas.se/bildbank

Vintern är en bra tid att gå igenom sina redskap om man inte redan gjort det, tvätta av, olja in både träskaft och metalldelar så att det är fint till våren, det är mycket roligare att plocka fram fräscha redskap. Har man växthus skall ju det städas ur och gamla ettårsväxter tas bort. Har man växter i växthuset som skall övervintra kan man extraisolera med bubbelplast både längs väggar och tak men även runt krukor, är det känsliga växter kan man sätta in en frostvakt som håller temperaturen över noll.

Julen närmar sig med stormsteg – tänk på att du förmodligen har mycket material som kan användas som pynt till kransar julgrupper och annat pyssel. Några användbara växter är förutom kvistar av barrträden, thuja, buxbom, järnek och häckoxbär med sina fina röda bär eller ormhasselns vridna grenar, men det finns även många torkade blomställningar av blommor och prydnadsgräs som kan vara fina att använda. Det blir personliga och fina arrangemang att ha hemma eller ge bort.

Man får plocka mossa och lummer för eget bruk, men tänk på att de växer mycket långsamt och att lummer inte är alltför vanlig, därför bör man inte plocka mer än man absolut behöver och inte ta allt på ett ställe. Tänk på att man inte får plocka lummer med rötterna. Cypresslummer får man inte plocka alls, den är rödlistad och fridlyst i hela Sverige.

God Jul!