Höstlöv

Nu är vi mitt i den härliga hösten. Så som den skall vara.  När det är stilla, dimman ligger över sjön och solen sakta bryter igenom och lyser på de höstgula löven. Alla grönsaker är skördade och rosorna kämpar med de sista knopparna innan frosten tar dem.

Har du inte rensat dina rabatter gör gärna det en sista gång, det har man igen till våren, ogräset börjar gro långt innan man är sugen på att vara ute i trädgården och jobba och ofta är det väldigt blött i jorden på våren vilket medför att det är mer svårrensat. Sista gräsklippet gör nytta i grönsakslandet, det blir näring men framförallt mull.

På tal om löv, nu är det dags att börja kratta upp löven i trädgården, de kan med fördel      krattas rakt ut i rabatterna, både som skydd åt nyplanterade växter men även rosor, syrenbuddlejor och andra primadonnor vill ha ett isolerande lager runt fötterna. Man kan använda alla sorters löv, ek- och boklöv är bra att lägga under hortensia och rododendron men kan även användas tillsammans med andra löv som täckning till vad som helst, dessa hårda löv behåller strukturen bättre och gör att lövhögen blir lite luftigare och luft isolerar bra. Däremot förmultnar inte ek och bok lika bra så man får kratta bort dem på våren. Löven fungerar även som jordförbättring, det är en hel del som hinner förmultna innan våren kommer och har man lerjord behöver man alla mullämnen man kan få för att jorden skall bli mer lucker. Lönnlöven kan man även binda till fina dörrkransar så löv är bra till mycket.

Det går fortfarande bra att plantera tulpanlökar. Narcisser, snödroppar och vintergäck bör planteras tidigare på säsongen de behöver längre tid på sig att rota sig, men tulpaner kan man plantera så länge det går att gräva. En bra tumregel för lökars planteringsdjup är dubbla lökstorleken, är löken 5 cm hög skall gropen vara 10 cm djup. Sätt tulpanlökarna i grupper, det blir oftast snyggast, gärna i lite olika färger och höjder, svarta eller mörkt vinröda och vita blir väldigt effektfullt tillsammans.

Härlig trädgårdshöst!