Än är det tid

Hösten är en härlig trädgårdstid, framförallt om det slutar regna någon gång.

Än kan man skörda, äpplen till härliga pajer och mos, plommon, de sista tomaterna och sallad och spenat som växer länge än.

Vintersallad

Passa på att så Vintersallad (valerianella locusta)  den som du köper som Machesallad i matbutiken, så har du sallad långt in på vintern, den kan till och med övervintra och starta om på våren.

Regniga dagar när det bra att ta lite tid att planera sin trädgård, sommaren har gått och du ser vad som vuxit sig för stort och vad som inte vuxit alls. Fundera på varför vissa inte växer? Är det för torrt/blött, mörkt/ljust eller fel jord? Om du inte har en – köp en bra allsidig Trädgårdsbok och kolla hur dina växter vill ha det. t.ex. Vår Trädgårdsbok av Christel Kvant eller Lena Israelssons, Grönsaksodling, om det är huvudintresset.

Hösten är den bästa planteringstiden, gräv upp och dela plantor som blivit för stora eller passa på att handla billiga växter på plantskolornas höstreor och samtidigt tjäna en säsong i och med att du får växter som hunnit rota sig och börjar växa direkt när våren kommer. Ett litet varningens finger –  tänk till innan du handlar så det inte blir en massa impulsköp som du inte vet vart du skall plantera. Det är lätt att drabbas av det vi kallar för ”mullvadsbeteende” dvs. – Jag sätter den här så länge så får vi se sen… tyvärr brukar sen aldrig komma och man får en trädgård med utspridda buskar och plantor lite här och där. Ingen planering av varken färg, form eller växtkrav och ett himla kryssande med gräsklipparen. Fundera istället på vad du saknat i sommar om det är doft, vindskydd, insynsskydd eller kanske färg och försök att komplettera med det som fattas.

Det är inte för sent att klippa fruktträden. Äpplen och päron klipps varje år, körsbär och plommon är inte lika krävande men skall, om de beskärs, alltid klippas på sensommaren/hösten.  Äppelträdsbeskärningen görs för att få ljus och luft i kronan och större frukt, på körsbär och plommon beskär man det som är torrt och sjukt i första hand och kanske formar till trädet en smula men i princip bör de få växa fritt.