Sommartankar

Nu är dagarna långa och sommaren är som vackrast när allt fortfarande är skirt och ljusgrönt, nya blommor som slår ut varje dag – härligt!

Frösådderna är omskolade och redan utplanterade. Nu är det en hektisk tid i trädgården, ju längre norrut man bor desto snabbare går det. Man skall hinna njuta, rensa ogräs, klippa rosor (när björken får musöron), stötta upp sina pioner och andra långa växter innan de faller, kolla in våra olika växtstöd, man försöker se till så att inte rådjuren tar för stor andel av prakten, dom har ju redan fått det mesta av tulpaner och pärlhyacinter och sist men inte minst måste man hålla snigelbeståndet på en acceptabel nivå – låter som det är massor med jobb, men för oss trädgårdsnördar är det mesta bara avkopplande och härligt. För alla som inte kommit dit ännu ta det lite pö om pö, stressa inte, lusten kommer – tro mej!

Pionerna är i full blom här i Västsverige, de tidigaste är överblommade men de sena har inte slagit ut ännu. Stora härliga blommor som behöver stöd för att inte falla, särskilt när det regnar. Rabarberna har blivit jättestora och kan bli härliga pajer, kanske kräm eller varför inte göra chutney på rabarberna (recept nedan).

Har du sått grönsaksfröer bör de ha kommit en bit på väg nu, annars finns det färdiga boxar med småplantor att köpa i din handelsträdgård eller blomsterhandel, det är bara att plantera ut. Har du planterat kålväxter t.ex. broccoli eller vitkål är det bra att lägga över fiberduk så kommer inte kålmaskarna åt dem lika lätt. Sallad, kan man så i flera omgångar under somamren, denna liksom dill och andra grönsaker får man försöka rädda från sniglarna. Nästan alla medel är tillåtna, ölfällor (enklaste fällan är en petflaska som man skurit överdelen av och vänt inåt flaskan och tejpat ihop), hugga/klippa, snigelmedel- järnfosfat, (men köp inte miljöfarliga gifter från andra länder som inte är tillåtna i Sverige!),man kan även använda  nematoder eller att plantera grönsakerna i upphöjda lådor och sätta en eltråd runt, t.ex. Snigelbromsen som man kan sätta runt lådorna eller hela trädgården.

Ta vara på dina händer när du grävt, de blir fort torra när man är i jord, vi har härliga tvålar, en jättebra nagelborste med pimpsten så man får bort all smuts, varför inte torka händerna på en riktig linnehandduk och sist men inte minst en jättebra ekologisk handkräm som återfettar och läker ev. torrsprickor.  (Den skall förresten vara med i Allt om Trädgård i augusti!)