VÅR, VÅR, VÅR!

För tre veckor sedan ven vinden och temperaturen var under 10 minusgrader idag har vi strålande sol i Västsverige och 10 plusgrader. Nu är det dags att börja tänka på trädgårdsvåren.  Det går fortare än man tror, dagarna blir längre och solen börjar värma.

Om du vill tjuvstarta med våren kan du plocka in, sälg, björk, pil, forsythia, körsbär och blåbärsris, med lite extra ljus och värme tror de att det är vår och slår snällt ut.

Har du inte hunnit klippa dina äppelträd under JAS (juli, augusti, september)-månaderna hoppa över det nu, om du inte bor i Norrland, vänta till JAS,  de har börjat sava redan och du riskerar att de blöder och får skador.  Stenfrukterna som är ännu känsligare bör du absolut låta bli nu. Även fruktträdens grenar kan man ta in för att få lite försmak av våren.

Man kan också börja lite försiktigt att ta bort granris och löv och börja klippa bort, nervissnade växtdelar.  Det beror naturligtvis på var du bor, om snön är borta och vilket läge landet ligger i. Tänk på att solen är stark och innan tjälen gått ur jorden finns det risk för vintergröna växter som t.ex  buxbom att få brännskador, de torkar helt enkelt ut.

Kliar det i dina gröna fingrar kan du nu börja lite med vårbruk, det är dags att börja så frön, t.ex. tomater, kronärtskocka, chilipeppar. Skall man följa trenderna är grönsaksodling årets stora trend, fler och fler vill äta ekologiskt och allra helst grönsaker man odlat själv – inget smakar godare! 

Nu är det dags att lägga upp potatisen på förgroddning är någonting som vi nu kan göra. Att få äta egenodlad potatis till sillen och gräddfilen är inte fel. Har du inte plats för ett potatisland går det utmärkt att odla potatis i odlingspåse. Fyll upp påsen halvvägs med jord plantera ner några potatisar och när blasten kommit upp så det är dags att kupa potatisen fyller man upp hela påsen med jord. Det går utmärkt att använda vanlig planteringsjord, den typen som man köper fyra eller sex säckar för en billig peng. I år planterade jag hälften av mina sättpotatisar i kruka och resten förgroddade jag på vanligt sätt De krukodlade var uppe inom en vecka och efter två veckor var det gott om rötter i krukan, därefter hamnade de i odlingssäckarna på altanen, nu är blasten 10-15 cm, goda förhoppningar om egen potatis till midsommar. Vi har praktiska odlingssäckar i tre storlekar för en billig peng.

När du skall börja odla, antingen det är grönsaker eller blommor, köp bra såjord. Eldorado och Emmaljunga har fått bäst i test av Allt om Trädgård, kvalitén är beroende av hur de förvarats och lagringstiden. Vill man vara säker på att de små plantorna får tillräckligt med näring kan man tillsätta ett kryddmått näringslösning per liter vatten när man vattnar. Tänk på att ställa plantorna ljust i ett fönster eller om man har möjlighet att tillföra lite extra belysning åtminstone morgon och kväll. Bäst mår plantorna om de får ca 14 timmars belysning med växtlysrör eller natronlampor.

En bra bok om grönsaksodling är Lena Israelssons ’Handbok för köksträdgården’, där finner du mycket matnyttig information. Är man särskilt intresserad av grönsaksfröer finns förutom de man kan hitta i trädgårdshandeln, Rara växter, Impecta (som alltid brukar ha en massa nya roliga sorter) Lindbergs frö och Runåbergs fröer (som intresserar sig för gamla kulturväxter).

Avslutningsvis vill vi lyfta fram årets perenn som 2011 är bomsterfunkia, Hosta Fortunei. Det är 5 sorter av blomsterfunkian som perennagruppen ville lyfta fram: ’Aureomarginata’, ’Francee’ ’Gold Standard’ ‘Hyacinthina’ ’Patriot’.  En fantastiskt bra bas i rabatten som skapar lugn men ändå är väldigt tydliga i sina former. Dessa går också att fröså men det är inte lätt och det tar 3-4 år innan de blir ”vuxna”.